پاسخ بانک مرکزی به دیوان محاسبات پیرامون عدم بازگشت ارز صادرات
به گزارش خبرگزاری مهر بانک مرکزی در پاسخ به موضوعات وارده توسط دیوان محاسبات کشور پیرامون عدم بازگشت ارز صادرات توسط گروههای کالایی پتروشیمی، پالایشی و فلزی و متعاقب آن افزایش نرخ ارز در مرکز مبادله تاکید کرد: بسیاری از صادرکنندگان گروههای مذکور به تعهدات خود فراتر از درصد اعمال محدودیتهای قانونی عمل کردهاند هرچند این بانک نیز در چارچوب مقررات، پرونده تمامی موارد تخلف از ایفای تعهدات ارزی و صادرکنندگان متخلف را به مراجع قانونی و قوه قضائیه به صورت رسمی ارسال نموده است.
بنا بر گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی، مطابق تبصره ۶ بند «ح» ماده ۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رسیدگی به تعهدات ارزی صادرکنندگان تابع آئیننامه مصوب هیئت محترم وزیران است.
بر اساس ماده ۳ آئیننامه مربوطه، تعیین مهلت ایفای تعهدات صادراتی و معرفی متخلفین به قوه قضائیه در صلاحیت کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات متشکل از ۱۱ عضو بوده که بانک مرکزی تنها یکی از اعضای این کارگروه در کنار ۱۰ عضو دیگر مشتمل بر نمایندگان وزارتخانهها و سازمانهای ذیربط میباشد.همچنین مطابق تبصره ۲ ماده ۲ آئیننامه مذکور تصمیمات کارگروه با رأی حداقل شش عضو معتبر خواهد بود. لذا حتی به فرض وقوع تخلف نیز این امر به شخصیت حقوقی بانک مرکزی قابلیت انتساب نخواهد داشت.
علی رغم این موضوع، اقدامات متعدد دیگری نیز از سوی این بانک انجام گرفته است از جمله اینکه در راستای اقدامات قضائی و پیگیریهای انجام شده پیرامون عدم بازگشت ارز متعهدین ارزی و در جهت اجرای بند ۱۳ صورتجلسه دوازدهمین نشست کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، موضوع بند (۲) آئیننامه اجرایی صدرالذکر ناظر بر «ارسال اطلاعات صادرکنندگان دارای برگشت ارز به میزان کمتر از پنج درصد به قوه قضائیه»، پرونده تمامی صادرکننده حقوقی و حقیقی متخلف طی نامه ۲۰۶۷۵۹/۰۳ مورخ ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۳ به دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۲ تهران منعکس گردیده است. این مهم در سنوات مختلف از سال ۹۷ به صورت سالیانه نیز صورت پذیرفته است.
همزمان با اقدامات فوق، سوابقی دال بر سو رفتار تجاری برخی از صادرکنندگان نیز از سوی این بانک به کمیته پایش سو رفتار تجاری مستقر در وزارت صمت منعکس شده است.
همچنین بانک مرکزی جهت مدیریت منابع ارزی و نظاممندی بازگشت ارز حاصل از صادرات ضمن تصویب دستورالعمل در جلسه هفته گذشته هیأت عالی بانک مرکزی محدودیتهای بانکی مشخصی برای صادرکنندگان متخلف، وضع و به شبکه بانکی ابلاغ خواهد نمود.
قابل توجه اینکه، بازگشت ارز حاصل از صادرات با توجه به نقش آن در تأمین ارز مورد نیاز بابت واردات کالا و خدمات و متعاقباً تنظیم بازار ارز کشور بسیار ضروری بوده و از مهمترینهای عوامل مؤثر بر بازگشت ارز حاصل از صادرات توسط صادرکنندگان، استفاده از ابزارهای تنبیهی و تشویقی میباشد که با عنایت به عدم پیشبینی آن در قانون و آئیننامه مذکور، اجرایی شدن آن میسر نمیباشد و صرفاً میبایست مطابق مقررات متخلفین را پس از تأیید کارگروه موصوف به دستگاه قضائی معرفی نماید که همگی انجام شده است.