استانها > خوزستان

واردات کالای ملوانی و امیدهای تازه برای مرزنشینان


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – علی نواصر: واردات و ورود کالای ته لنجی به کشور با زندگی بسیاری از مرزنشینان گره‌خورده اما به‌مرور زمان به علت قوانین دست و پاگیر موانع بسیاری برای آن‌ها ایجاد شده است. در حال حاضر برخی از قوانین واردات کالاهای ته لنجی اصلاح و مدیریت شده است.

کالای همراه ملوان یا همان ته لنجی نوعی واردات کالا به همراه ملوانان (جاشو) است که اغلب در جنوب ایران رواج دارد؛ همان‌طور که از عنوان این روش حمل ته لنجی می‌توان فهمید برای انتقال انواع این کالاها از لنج استفاده می‌شود و ملوان مسئول موظف است که کالاهای موردنظر را با خود از طریق مرزهای آبی از طریق حمل دریایی کشور وارد کشور کند. بازارهای ته لنجی عموماً در آبادان، اهواز، بندرعباس و گناوه دیلم وجود دارند کالای همراه ملوان که به «ته لنجی» معروف است یکی از ظرفیت‌های مهم اقتصادی مرز نشینان است.

واردات ته لنجی که به آن واردات ملوانی نیز می‌گویند، شامل کالاهایی است که در گمرک با تخفیف یا معافیت از پرداخت عوارض گمرکی، ترخیص می‌شوند. واردات ملوانی را می‌توان تا فاصله مسافتی مشخص از گمرک مبدأ و در بازارهای محلی خرید و فروش کرد.

واردات کالای ملوانی و امیدهای تازه برای مرزنشینان

در روزهای اخیر خبر ابلاغ آئین‌نامه اجرایی قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) توسط معاون اول رئیس‌جمهور موجی از امید و خوش‌بینی را در میان مرزنشینان و فعالان اقتصادی استان‌های مرزی به ویژه خوزستان ایجاد کرده است.

این آئین‌نامه که در ۱۹ ماده تنظیم شده است، به‌طور ویژه بر بهبود وضعیت معیشتی مرزنشینان و توسعه تجارت مرزی تمرکز دارد. سیدمحمد مولوی، نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر از این اقدام به عنوان گامی مهم در جهت رونق اقتصادی و کاهش بیکاری در مناطق مرزی یاد کرد.

مولوی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر همواره پیگیر بهبود وضعیت معیشتی مرزنشینان بوده است، توضیح داد: توسعه تجارت مرزی نه تنها به بهبود معیشت ساکنان این مناطق کمک می‌کند، بلکه نقش مؤثری در افزایش امنیت اقتصادی و اجتماعی مناطق مرزی کشور دارد.

وی افزود: در جدول پیوست این آئین‌نامه، اسامی ۲۸ بندر و اسکله در استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان برای اجرای رویه ملوانی ذکر شده است. این امر نشان‌دهنده توجه ویژه دولت به توسعه زیرساخت‌های تجاری در مناطق مرزی است.

رفع موانع و آغاز رونق اقتصادی

سید محمدرضا موالی‌زاده، استاندار خوزستان، نیز در گفت‌وگویی رسانه‌ای به اقدامات اخیر دولت در راستای رفع موانع ورود کالای ملوانی به خوزستان اشاره کرد. وی اظهار کرد: با ابلاغ آئین‌نامه مصوب هیأت وزیران و همزمان با حضور هیأتی از ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور، گمرک ایران و وزارت صمت، مجوز سفر اول ملوانی به بنادر خوزستان اعطا شد.

واردات کالای ملوانی و امیدهای تازه برای مرزنشینان

این مجوز به ملوانان استان اجازه می‌دهد تا به اندازه گنجایش کل لنج، کالای ملوانی وارد کنند. موالی‌زاده در این خصوص گفت: لیست کالاهای قابل ورود ۹۷ قلم است و بیش از ۳۰۰ فروند لنج در استان می‌توانند کالای ملوانی وارد کنند.

وی تأکید کرد: با ابلاغ این بخشنامه، محدودیت وزنی کالا برداشته شده و رونق اقتصادی به بنادر آبادان، اروندکنار، چوئبده، سجافی و شادگان بازخواهد گشت. این اقدامات، نویدبخش تحولی بزرگ در اقتصاد منطقه است.

قانون تجارت مرزنشینان و مزایای آن

استاندار خوزستان در ادامه به ابلاغ قانون تجارت مرزنشینان نیز اشاره کرد و گفت: این قانون همزمان با دهه فجر به همه استان‌های مرزی به ویژه خوزستان ابلاغ شد تا مبادلات مرزی با سهولت و رفع موانع استمرار یابد.

واردات کالای ملوانی و امیدهای تازه برای مرزنشینان

قانون تجارت مرزنشینان که در هفتم بهمن ماه سال گذشته به تصویب رسید، امتیازات قابل توجهی برای فعالان این حوزه در نظر گرفته است. از جمله این امتیازات، معافیت عوارض گمرکی در سال نخست و افزایش سالانه ۲۰ درصدی عوارض در سال‌های بعد است. همچنین، یک درصد واردات کشور نیز به فعالان این حوزه سپرده می‌شود.

موالی‌زاده در پایان گفت: امیدواریم با فراهم‌آوری زیرساخت‌های لازم، این قانون منجر به ایجاد تحول در بخش تجارت مرزی شود. وی تأکید کرد: این اقدامات نه تنها به بهبود وضعیت اقتصادی مرزنشینان کمک می‌کند، بلکه امنیت و ثبات اجتماعی را نیز در مناطق مرزی افزایش خواهد داد.

اجرای این آئین‌نامه و قانون تجارت مرزنشینان، تأثیرات مثبت و ملموسی بر زندگی مرزنشینان خواهد داشت. بسیاری از ساکنان این مناطق که سال‌ها با مشکلات اقتصادی و معیشتی دست‌وپنجه نرم کرده‌اند، اکنون امیدوارند که با رونق تجارت مرزی، فرصت‌های شغلی جدیدی برای آن‌ها ایجاد شود. توسعه بنادر و اسکله‌ها نیز به افزایش حجم مبادلات تجاری و کاهش قاچاق کالا کمک خواهد کرد.



منبع:مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا