توجه به همبست آب، انرژی، غذا و محیط زیست، تکلیف آینده کشاورزی را مشخص میکند
نادرقلی ابراهیمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ایجاد ارزش افزوده و توجه به صنایع پس از تولید در تمامی بخشها به ویژه در بخش کشاورزی یکی از اصلی ترین راههای برون رفت از معضلاتی مثل کمآبی، حل بیکاری جوانان به ویژه فارغ التحصیلان بخش کشاورزی، رسیدن به امنیت غذایی پایدار و افزایش تولید ناخالص داخلی است.
وی با بیان اینکه اصل کلیدی و راهبردی در اقتصاد کشور، دخیل کردن مردم در اقتصاد است افزود: در جهان امروز به ندرت کشورهای پیشرفته را بدون کشاورزی پیشرفته و صنعتی میبینیم و اغلب کشورهای پیشرفته دارای کشاورزی مدرن هستند. از الزامات توسعه پایدار، نگاه جدی همراه با برنامههای مدون به منابع پایه از جمله منابع آب و خاک کشور و اعمال روشهای بهره ور با ملاحظات زیست محیطی در زیستبوم کشور است.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه لازمه ایجاد جهش در بخش کشاورزی، افزایش بهره وری است گفت: قوای سه گانه کشور باید روستاها را یکی از محورهای اصلی توسعه کشور ببینند. تا این تغییر نگاه شکل نگیرد، قطعا جذب سرمایههای داخلی و خارجی، صنعتی و دانشبنیان کردن کشاورزی، توسعه صنایع تبدیلی، غذایی و افزایش بهرهوری و ارزش افزوده را نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: ضروری است، کشاورزی از حالت اقتصاد معیشتی به حالت اقتصاد مدرن صنعتی تبدیل شود و این مهم میسر نخواهد شد مگر اینکه سرمایه گذاری در این بخش را بالا ببریم تا ملاحظه شود که کار کشاورزی برای تولیدکنندگان آن بسیار مقرون به صرفه است.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی تصریح کرد: ما استانی صنعتی و کشاورزی هستیم و در گذشته جایگاه خوبی در این دو حوزه داشتیم ولی متاسفانه در حال حاضر در آن جایگاه نیستیم و باید براساس توانمندیها و ظرفیتهای موجود، خود را مجددا احیا کنیم. تطبیق با علم و فناوری جدید برای ایجاد حداکثری بهرهوری و راندمان تولید و کاهش هزینهها ضروری است.
وی افزود: در هیچ جای جهان به این میزان انرژی، آب و نیروی انسانی استفاده نمیشود. منابع ما رو به کاهش است و با ناترازیهای انرژی، کمبود آب و تغییر اقلیم مواجه هستیم که ضروری است برنامه مناسبی برای مواجهه با این شرایط داشته باشیم. فرصتهای موجود را باید بهتر استفاده کنیم و نقش ما نمایندگان مجلس، اصلاح و ارتقاء قوانین در حوزه کشاورزی است و باید به همین سمت حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه چالش مهم ما در جهت پیشرفت و توسعه بخش کشاورزی، عدم تامین به موقع و مورد نیاز منابع مالی است گفت: بکارگیری روشهای تامین مالی نوین در راستای افزایش ارزش افزوده و بهرهوری، نیازهای ما را به موقع و با حداقل هزینه و با بیشترین راندمان فراهم خواهد کرد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: نیاز است که در استان و کشور، زنجیره ارزش را درست تعریف کرده و نیازهای پیش، حین و پس از تولید را مشخص کنیم. بسیاری از تولیدات ما، تولیدات خام و فرآوری نشده است که متاسفانه ارزش افزوده اصلی تولیدات خود را به استانهای دیگر و حتی خارج از کشور هدیه میدهیم. متاسفانه بیشتر ارزش افزوده تولیدات ما در استان مرکزی برای استانهای دیگر و خارج از کشور و به خصوص در بخش کشاورزی برای کشورهای حاشیه خلیجفارس است.
وی با بیان اینکه شهری که در دنیای امروز ارتباط هوایی نداشته باشد، در مسیر توسعه با چالش جدی روبهرو خواهد شد تصریح کرد: بنده به جد پیگیر تاسیس یک شرکت حملونقل هوایی در استان مرکزی هستم که بتوانیم فرصتهای جدیدی ایجاد کنیم. زیرساختهای فرودگاه اراک چند ده سال است آماده شده ولی متاسفانه استفاده مناسبی از آن نشده و بهرهوری آن پایین بوده است. در سال ۸۶ مجوز مرز هوایی فرودگاه اراک از دولت وقت گرفته شد ولی مرز هوایی فقط به چند پرواز داخلی منتهی شد، درحالیکه مرز هوایی یعنی با مهمترین شهرهای دنیا ارتباط داشته باشیم.
ابراهیمی با بیان اینکه از اهداف اصلی که دنبال خواهیم کرد بحث ورود سرمایه و سرمایهگذار به استان است گفت: به دلایل مختلف در این سالها در استان نه تنها سرمایهپذیری چندانی نداشتهایم، بلکه شاهد سرمایهگریزی نیز هستیم و باید شرایطی را فراهم کنیم تا سرمایهگذاران برای افزایش سرمایه در حوزه ارزش افزوده به اراک و استان بیایند. درست است که محدودیت منابع اعتباری داریم ولی با فکر، نوآوری و فناوری و جذب سرمایه گذاران میتوانیم ارزش افزوده را در تمامی بخشها به ویژه بخش کشاورزی افزایش دهیم.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی با تاکید بر ترویج باغداری نوین در کشور اظهار کرد: با فکر و نوآوری میتوان باغات جدید ایجاد کرد، تولید را چند برابر کرد و مصرف آب را بسیار کاهش دهیم ولی متاسفانه در طول سالهای اخیر نتوانستهایم از این نوآوریها بهره ببریم. باید با توجه به شرایط روز، برای یک افق دراز مدت، مسائل دیده شود و مشکلات حل و فصل شود. باغداری یکی از صنایع نوین برای تولید و اشتغال است. ما باید از ظرفیت باغات خود، قبل، حین و بعد از تولید استفاده کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال خنداب یک شهرستان جدید الاحداث استان مرکزی است و فرصتها، پتانسیلها و ثروتهای بزرگی مثل آب، خاک، هوا و معادن و از همه مهمتر، مردمی بافرهنگ و پرتلاشی دارد که باید به بهترین نحو از این ظرفیتها استفاده شود. منطقه شراء خنداب بهترین پتانسیل تولیدات کشاورزی کشور را داشته و دارد که باید از آن بیشتر بهره ببریم.
ابراهیمی با بیان اینکه بیشترین درآمد و ارزآوری و اشتغال مربوط به پس از تولید در صنایع و فرآوری محصولات کشاورزی است افزود: بالغ بر ۱۰ برابر ارزش افزوده تولیدات کشاورزی، مربوط به پس از تولید است به عنوان مثال کمپوت سیب ۱۰ برابر بیش از خود میوه سیب ارزش افزوده اقتصادی دارد. این موضوع در مورد انگور نیز صدق میکند و این محصول با ارزش در خارج از کشور، ارزش اقتصادی عظیمی برای ما دارد. به واسطه توسعه فرآیندهای پس از تولید، مثل فرآوری، برندینگ و بسته بندی میتوانیم، انگوری را که در بازار خودمان به ریال میفروشیم در بازار بین المللی به یورو بفروشیم و ارز آوری بسیاری برای استان و کشور داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه مرکز تحقیقات کشاورزی بایستی روی فناوریهای پس از تولید محصولات کار کند اضافه کرد: ما باید خیلی بیشتر از این، روی تهیه و تعریف زنجیره ارزش کار کنیم چراکه با تعریف صحیح زنجیره ارزش میتوانیم از فرصتهای ملی استفاده کنیم و اعتبارات و تسهیلات بیشتری جذب کنیم و خلاءهای موجود را شناسایی کنیم. وقتی زنجیره ارزش به درستی سیاست گذاری شود تمام توجهات مدیریتی و سیاسی کشور به ما جلب میشود.
نماینده مردم اراک ادامه داد: امیدواریم بتوانیم جریان سازی جدیدی در بخش مقتدر و ریشهدار چند هزار ساله کشاورزی ایجاد کنیم و استقلال و خودکفایی را در محصولات کشاورزی و نیازهای غذایی جامعه را به اثبات رسانیم. تولید بالغ بر ۱۲۰ میلیون تن محصولات کشاورزی نشان از اقتدار ۴ میلیون تولید کننده حوزه کشاورزی کشور دارد.
وی با تاکید بر ضرورت توجه به همبست آب، انرژی، غذا و محیط زیست اظهار کرد: با این همبست میتوانیم تکلیف و راهبرد خود را برای آینده مشخص کنیم چراکه در یک برنامه سیستمی، زمانی موفق خواهیم بود که همه عوامل موثر در تولید را مشخص کنیم به عنوان مثال با توجه به ابرچالش آب در استان و کشور باید مشخص کنیم که با چه میزان آب، چقدر تولید و چه نوع تولیداتی داشته باشیم لذا تامین آب با توجه به شرایط موجود و تغییر الگوی کشت مطالبه جدی ما از حوزه مدیریت بخش کشاورزی کشور است.
ابراهیمی با بیان اینکه بر اساس نقشه آمایشی بایستی اطلس سرمایه گذاری خود را در بخش کشاورزی و سایر بخشها مشخص کنیم گفت: مبنای حرکت ما در برنامه هفتم توسعه این خواهد بود که کجا هستیم و قرار است به کجا برسیم و بر اساس اطلس، راهبرد ما چه خواهد بود. ما باید ببینیم با چه منابع و فرصتهایی میتوانیم ارزش افزوده، تولید بیشتر و پایدار و اشتغال موثرتر داشته باشیم و سرمایه گذاری در چه نقاطی و با چه هدفی باید انجام شود. تهیه اطلس سرمایه گذاری بر مبنای آمایشی در کشور و استان مورد تاکید ماست.
ابراهیمی در پایان اظهار کرد: بخش کشاورزی که موثرترین و مولدترین بخش اقتصادی کشور است با ۵ درصد اعتبار به جایی نمیرسد و بایستی سازمان برنامه و بودجه به این حوزه توجه ویژه داشته باشد.
انتهای پیام