آخرین اخبار

تشدید ناترازی گاز با قطعی برق | چقدر گاز در ایران تلف می شود؟



به گزارش همشهری آنلاین، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: نیروگاه‌های ایران در شرایط عادی قادر به تولید ۷۰ هزار مگاوات برق هستند که البته این میزان در فصل گرم سال به‌دلیل روشن شدن سیستم‌های سرمایشی کفاف تأمین کل نیاز را نمی‌دهد، اما در فصل سرما میزان مصرف برق کشور به‌شدت افت می‌کند و نیروگاه‌ها بدون تحمل هیچ فشاری می‌توانند ضمن انجام تعمیرات دوره‌ای، برق مورد نیاز کل مشترکان صنعتی، تجاری و خانگی را تأمین کنند. نکته قابل ‌توجه این است که ما در فصل سرما با مشکل ناترازی گاز مواجهیم و نیروگاه‌ها به‌دلیل کمبود سوخت قادر به تأمین برق مورد نیاز کشور نیستند.

آرش نجفی ادامه داد:‌ در این وضعیت، متولیان حوزه انرژی ۲ حق انتخاب دارند. راه اول این است که به‌دلیل کاهش توان تولید برق به‌علت کمبود سوخت در نیروگاه‌ها، مصرف برق را با روش‌هایی نظیر خاموشی برنامه‌ریزی‌شده کاهش دهند. راه دوم هم این است که اصل مشکل را هدف بگیرند و به‌دنبال مدیریت و اصلاح مصرف گاز باشند.

وی افزود: در راهکار اول، حتی اگر شرکت توانیر و وزارت نیرو بتوانند برق همه مشترکان را به‌تناسب قطع کنند و آن درصد محدود مشترک پرمصرف نیز تنبیه شود، دستاورد چندان چشمگیری نخواهند داشت، چراکه در فصل سرمایه از انرژی برق عمدتا برای روشنایی استفاده می‌شود و بسیاری از مشترکان به‌خصوص ثروتمندان که پرمصرف نیز قلمداد می‌شوند، دارای ژنراتورند و به ازای برقی که به‌ناچار صرفه‌جویی می‌کنند مصرف سایر حامل‌های انرژی را افزایش می‌دهند. به‌ عبارت ‌دیگر، به‌دلیل اینکه نیروگاه سوخت ندارد و نمی‌تواند برق تولید کند خاموشی برنامه‌ریزی‌شده اعمال می‌شود و همین خاموشی باعث افزایش مصرف گاز و گازوئیل می‌شود و دوباره نیروگاه‌ها به گاز و گازوئیل کمتری دسترسی خواهند داشت.

به گفته نجفی، گرچه برای درمان کمبود برق در فصل سرما در ظاهر باید روی کاهش مصرف برق در مشترکان خانگی ترمز کرد تا چرخ صنعت هم بچرخد، اما عاقلانه‌تر این است که روی صرفه‌جویی سوخت تمرکز کنیم تا نیروگاه مجبور به کاهش خروجی نشود و مشترکان هم در مضیقه قرار نگیرند.

وی با بیان اینکه سال‌هاست که در فصل‌های مختلف با ناترازی انرژی روبه‌رو شده‌ایم و هر بار با برنامه‌هایی از آن گذشته‌ایم، تاکید کرد: اما واقعیت این است که ما ناچار به تجدید نظر در سیستم حکمرانی انرژی هستیم و باید ضمن مدیریت و اصلاح الگوی مصرف گاز، روی توسعه نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر با مدل‌های مالی و مشارکتی جذاب تمرکز کنیم.

بیشتر بخوانید:

  • بازگشت خاموشی ها | مردم پاسوز این افراد شدند

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران ادامه داد: آمارهای رسمی می‌گویند که در ایران ۲۱ میلیون دستگاه بخاری فعال داریم، بخاری‌هایی که عمدتا در خانه‌های فاقد عایق حرارتی می‌سوزند و در بهترین حالت راندمان آنها زیر ۶۰ درصد است. ما از سال‌های پیش‌ طرح تعویض بخاری‌های فرسوده با بخاری‌های دارای راندمان بالا را داشتیم. این طرح ۲۴ آذر ۱۳۸۸ در دفتر معاون اول ریاست‌جمهوری طرح شد و همچنان در دفتر معاون اول رئیس‌جمهوری مطرح است، اما پیگیری و اجرا نمی‌شود. در آن ‌سوی ماجرا، بهینه‌سازی و اصلاح ۲ میلیون موتورخانه کشور نیز که قرار بود هزینه آن را دولت بپردازد، سال‌هاست به فراموش سپرده شده، در حالی‌ که در دوره سرما با اصلاح بخاری‌ها روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب و با اصلاح موتورخانه‌ها روزانه تا ۹۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز کشور صرفه‌جویی می‌شود.

وی همچنین به مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان اشاره کرد و افزود: این مبحث بر صرفه‌جویی مصرف انرژی از مسیر استانداردسازی ساختمان‌ها تمرکز دارد اما هیچ‌گاه نه از سوی ناظر قانونی جدی گرفته شده و نه در سازمان نظام‌ مهندسی. جالب است که اگر پنجره‌های قدیمی را با پنجره‌های عایق‌دار جایگزین می‌کردیم، فقط با اصلاح پوسته ساختمان‌ها می‌توانستیم روزانه تا ۶۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی کنیم.

نجفی گفت: ما وقتی در سال‌های متمادی متهمان اصلی هدررفت انرژی، یعنی بخاری‌های فرسوده، موتورخانه‌های ناکارآمد پرمصرف و ساختمان‌های عایق‌نشده را جدی نمی‌گیریم، به‌ناچار با هدررفت بالای انرژی و کمبود انرژی مواجه می‌شویم و مجبوریم در چرخه ناترازی به‌دنبال اجرای برنامه‌هایی باشیم که هیچ دردی را درمان نمی‌کند.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا