بیش از ۷۰ میلیارد دلار ذخیره ارز و طلای مردم خارج از چرخه اقتصاد مانده است
ارتباط فردا: غلامرضا مصباحیمقدم امروز (سهشنبه) در دهمین همایش مالی اسلامی، اظهار کرد: متاسفانه امروز سرمایههای در دست مردم، به خوبی به کار گرفته نمیشود، برای مثال ارزی که مردم خارج از جریان بانکها و فعالیتهای اقتصادی و تولید و تجارت نگهداری میکنند و همچنین طلای ذخیره شده مردم در سطح ملی، طبق آمارها در مجموع به ۷۰ میلیارد دلار میرسد که سرمایههای راکد است. به عبارت دیگر امروز بیش از ۷۰ میلیارد دلار و حتی بیشتر سرمایه ملی خارج از چرخه اقتصادی قرار دارد.
وی افزود: متاسفانه تیر خلاص به اعتماد مردم و ملت زده شد. در دورهای مردم ارزهای خود را در بانکها ذخیره میکردند، اما تیر خلاص به اعتماد مردم زده شد و فاتحه اعتماد ملی به نظام بانکی خوانده شد و نتیجه آن شد که دیگر مردم ارز خود را در بانکها سپردهگذاری نکرده و اعتماد خود را به شبکه بانکی از دست دادند.
رئیس شورای فقهی بانک و بورس ادامه داد: دولت و نظام بانکی باید اعتماد آفرینی کنند. سازمان بورس نیز باید اعتماد مردم را جلب کند. البته امروز مشاهده میکنیم که وضعیت در بازار سرمایه بهتر از قبل است و اقدامی که بورس کالا در حوزه طلا انجام داده را بانک مرکزی و شبکه بانکی باید انجام دهد تا سرمایه راکد در اختیار مردم به چرخه اقتصاد وارد شود.
مصباحیمقدم اظهار کرد: راهاندازی صندوقهای پروژه در بازار سرمایه که برای پروژههای بالادستی و پایین دستی در حوزه نفت و گاز است، میتواند به ورود سرمایه در اختیار مردم به اقتصاد کمک کند. بسیاری از کارشناسان معتقدند که بازگشت سرمایه در این حوزه یک ساله برمیگردد و اگر درست است باید در این حوزه جذابیت ایجاد کنند تا برای دارندگان ذخایر ارز و طلا سود ایجاد شود.
با وجود تراز تجاری مثبت، چرا قیمت ارز افزایشی است؟
وی ادامه داد: بی شک، ثبات قیمت ارز موجب میشود که همه قیمتها به نحوی ثابت باشد و تجربه اقتصاد کشور نیز این را تایید میکند که نوسان در بازار ارز موجب نوسان قیمتها و تورم و انتظارت تورمی است. اخیرا وزیر اقتصاد گزارشی در رابطه با تراز بازرگانی مثبت ۲۸ میلیارد دلاری البته با نفت ارائه داد که البته بدون نفت به منفی دو میلیارد دلار میرسد. باید این سوال را مطرح کرد که چرا با وجود تراز تجاری مثبت، قیمت ارز بالا میرود؟
رئیس کمیته فقهی بانک و بورس گفت: امروز کانالهای قیمتگذاری ارز در اربیل عراق، دوبی، هرات و ترکیه قیمت ارز را مدیریت میکنند. البته دلالان ارز نیز در خدمت این موضوع هستند که به نوسانات ارزی دامن میزنند. اما سوال اینجاست که چرا با وجود تراز تجاری مثبت، قیمت ارز افزایشی میشود. متاسفانه تصور برخی این است که هر زمان که قیمت ارز بالا برود صادرات بیشتر میشود و این یعنی دائما و همواره باید قیمت ارز بالا برود تا صادرات افزایش داشته باشد؛ بنابراین باید مشکل مدیریت ارز حل شود و نرخ ارز باید با ثبات بماند؛ چراکه ثبات در اقتصاد مهمتر از هر موضوع دیگری است.
احتکار ارز از سوی برخی صادرکنندگان
مصباحیمقدم ادامه داد: امروز متاسفانه دارندگان ارز که صادرکنندگان هستند، ارز خود را به درستی عرضه نمیکنند که به معنای احتکار ارز است که نتیجه آن بالارفتن قیمتهاست؛ چراکه عرضه به موقع صورت نمیگیرد و ارز در دسترس بازار نیست.
وی در پایان گفت: موضع دیگر، مسئله رشد نقدینگی است که در هر اقتصادی ضرورت دارد. باید رشد نقدینگی متناسب با رشد تولید و خدمات باشد. امروز در کشور ما روش تخصیص نقدینگی در تخصیص منابع روشی نیست که نقدینگی به تولید و تجارت اختصاص پیدا کند. بنابراین باید راهکاری ارائه کرد که تسهیلات و نقدینگی به شکلی به جامعه و چرخه اقتصاد وارد شود که به رکود منجر نشود.
انتهای پیام