نقشه راه هوشمندسازی صنعتی کشور تدوین میشود/رونمایی از کنسرسیوم هوش مصنوعی
ارتباط فردا: محمدمهدی محمدی در نشست خبری این همایش با اشاره به انقلاب چهارم صنعتی با بیان اینکه این انقلاب بر خلاف نسلهای گذشته انقلابهای صنعتی زمان زیادی از آن نگذشته و در بازه ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر رخ داده است، گفت: در دنیا فرآیندهای تولید هوشمند شده است و هماکنون سیستمهای لجستیک به بلاکچین مجهز شدهاند؛ از این رو ما درباره آینده دور صحبت نمیکنیم، بلکه از نسلی از انقلاب صنعتی سخن به میان میآوریم که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته دنیا محقق شده است.
وی افزود: در ایران شرکتهای پیشرو در حوزه هوشمندسازی و هوش مصنوعی وارد شدهاند، ولی اثرات آن در صنعت وارد نشده است؛ از این رو ما باید زمینهای را فراهم کنیم که ظرفیتها و توانمندیهای داخلی را برای فناوریهای نوظهور، توسعه دهیم و از سوی دیگر زمینه را برای تحریک بخش تقاضا فراهم کنیم، به این معنی که صنایعی را که به دنبال هوشمندسازی فرآیندهای خود هستند، فعال کنیم.
محمدی اظهار کرد: در این راستا در این همایش بخشی از این صنایع متقاضی هوشمندسازی در حوزههای انرژی نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، معدنی و بانکداری و فینتک را هدف قرار دادهایم، چون این صنایع بخش عمدهای از صنعت ایران را تحت تاثیر قرار دادهاند. تنها صنعت بزرگی که به آن نپرداختیم، صنعت خودرو است، چون این صنعت به فناوریهای جدید وارد نمیشود و حتی موردی پیدا نکردیم که از صنعت خودرو به این حوزه توجه کرده باشد.
رئیس شورای سیاستگذاری همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی با تاکید بر اینکه در این همایش کلیه صنایع بزرگ را دور هم جمع کردهایم تا بتوانیم به سرعت توسعه این انقلاب کمک کند، خاطر نشان کرد: انقلاب چهارم صنعتی، صنعت حملونقل و سیستمهای حمل و نقل را هدف قرار داده، ضمن آنکه همه حوزهها اعم از سلامت، خانهها، شهرها، سیستمهای تولیدی، بانکها و غیره هوشمند میشوند، به گونهای که تا ۱۰ سال آینده دیگر شعبه فیزیکی بانکی نخواهیم داشت و یک AI به مشتریان بانکی خدمات ارائه میدهد و پشتیبانی انجام میدهد.
محمدی تاکید کرد: بخش مهم بازی هوشمندسازی، افزایش یکسری شاخصهای مهم صنعتی است. بر اساس آمارها تاثیرات هوشمندسازی صنایع تا ۱۰ سال آینده به این شرح است:
* هوشمندسازی باعث افزایش بهرهوری ۲۰ تا ۲۵ درصد در ۱۰ سال گذشته شده است.
* هزینههای عملیاتی را ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
* سیستمهای هوشمند ۱۲ درصد منجر به کاهش نقصهای تولید میشود.
* ۱۵ درصد ایمنی سیستمهای تولیدی را افزایش داده است.
* در ۱۰ سال گذشته ۱۴ درصد حجم اقتصاد جهانی را افزایش داده است.
وی اضافه کرد: طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد پیشبینی شده است که تا سال ۲۰۳۰ حجم اقتصاد هوشمندسازی صنایع به ۱۰۰ تریلیون دلار میرسد که. ۶۰ درصد این میزان اقتصادی و ۴۰ درصد مسائل محیط زیستی است.
رئیس شورای سیاستگذاری همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی با طرح این سؤال که مگر میشود این ترند قوی باشد و ما از آن غافل باشیم، ادامه داد: در اقتصاد ایران ظرفیتهای خوبی در حوزه ICT و فناوری اطلاعات وجود دارد. فناوری اطلاعات و ارتباطات در انقلاب صنعتی سوم است و بر اساس آمارهای یکی دو سال قبل نزدیک به ۵۰ درصد شرکتهای دانشبنیان ما در این حوزه فعال بودند و اکنون نیز در همین حدود است و این آمار نشان میدهد که نیمی از ظرفیت دانشبنیان ایران در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعال شده است.
وی افزود: از سوی دیگر حدود ۴۰ درصد از منابع صندوق نوآوری نیز به این حوزه اختصاص داده شده است و نشان میدهد که این ظرفیت بزرگ فناورانه و اقتصادی را در بدنه انقلاب صنعتی سوم داریم.
محمدی خاطر نشان کرد: علاوه بر آن تا یک سال گذشته آمار شرکتهایی که در حوزه هوش مصنوعی فعال بودند، حدود ۳۵۰ شرکت فعال میشد و اینها یا مجوز شرکتهای خلاق داشتند یا دانشبنیان و یا فناور. البته تعداد این شرکتها حتما بیشتر شده و ۵۰۰ شرکت تنها در حوزه هوش مصنوعی رشد یافتهاند. از این رو استفاده از این ظرفیت، میتواند به رفع نیازمندیها منجر شود، چون درست است که ابزارهای هوش مصنوعی توسعه یافتهاند، ولی اینها کاربرد عمومی هوش مصنوعی هستند و بخش عمدهای از کاربرهای هوش مصنوعی، کاربرهای صنعتی هستند و در حال حاضر در دنیا نیز بیشتر تمرکز هوش مصنوعی بر کاربردهای صنعتی است؛ از این رو باید تقاضا از سوی صنایع بزرگ مانند پتروشیمیها، بانکها و معادن برای توسعه هوش مصنوعی و هوشمندسازی صورت گیرد تا این فناوری توسعه یابد.
وی با بیان اینکه در این زمینه تلاشهایی شروع شده است و تا حدودی پتروشیمیها، برخی از صنایع معدنی بزرگ و بانکها به سمت هوشمند شدن گامهایی برداشتهاند، گفت: اگر بتوانیم انگیزههای اولیه را به ظرفیتهای دانشبنیان موجود در کشور پیوند دهیم و حمایت از سمت صندوق نوآوری و یا معاونت علمی ریاستجمهوری صورت گیرد، جهش مهمی در این حوزه صورت خواهد گرفت.
وی شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای بزرگ صاحب نیاز و دولت و صندوق نوآوری و شکوفایی را سه ضلع توسعه دهندگان هوش مصنوعی دانست و ادامه داد: تاکنون تنها انگیزههای فردی کارآفرینان بوده که کشور به سمت هوش مصنوعی حرکت کرده است و ما در این همایش به دنبال در کنار هم قراردادن این سه ضلع هستیم. با این اقدام امیدواریم در دو سال آینده جهش بزرگی در صنایع در زمینه هوشمندسازی صنعتی ایجاد شود.
رئیس شورای سیاستگذاری همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی، گفت: برای این منظور مجموعه کارهایی در این همایش صورت گرفته، به گونهای که در کنار سخنرانیهای داخلی و خارجی، افرادی را از خارج دعوت کردیم تا تجربیات بینالمللی خود را به اشتراک بگذارند و تلاش داریم از در کنار هم قرار دادن این ظرفیتها نقشه راهی برای هوشمندسازی صنعتی در ایران ارائه کنیم.
وی از رونمایی از بخشی از ایجاد کنسرسیومهای هوشمندسازی صنعتی در این همایش خبر داد.
ارتباط فردا: همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی به همت صندوق پژوهش و فناوریهای نوظهور دیجیتال و با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری روز یکشنبه، ۲۸ بهمن ماه در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار میشود.
انتهای پیام