علمی‌ و دانشگاهی > دانش‌بنیان‌ها

نبرد سکوهای آنلاین توزیع دارو با موانع قانونی



علیرضا بهرامی، کارشناس اقتصاد دیجیتال سلامت اندیشکده اقتصاد دانش‌بنیان وابسته به مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در راستای هماهنگی بین دستگاهی در خصوص سکوهای عرضه اینترنتی دارو، معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری طی ابلاغیه‌ای که اخیرا برای سازمان غذا و دارو ارسال کرده، اعلام کرد که این سازمان باید اصلاحاتی بر روی دستورالعمل جدید ضابطه فنی حمل دارو اعمال کند.

بهرامی در این باره توضیح داد: در اردیبهشت سال جاری دستورالعمل عرضه و حمل دارو از طریق سکوهای اینترنتی از سوی وزارت بهداشت ابلاغ شد و بر اساس آن مقرر شد که این دستورالعمل در برخی از استان‌ها به صورت آزمایشی اجرایی شود. این دستورالعمل در مرداد ماه امسال در سامانه ملی قوانین و مقررات، بارگذاری شد. در ادامه سازمان غذا و دارو ضابطه فنی آن را به صورت تکمیلی ابلاغ کرد.

وی افزود:  در دستورالعمل ابلاغ شده در اردیبهشت سال جاری و مصوب هیات مقررات زدایی، اعلام شده که مجوز فعالیت سکوهای عرضه اینترنتی دارو از طریق سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و یا اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی صادر شود؛ ولی مصوبه سازمان غذا و دارو الزام می‌کند که این مجوز باید در کارگروهی متشکل از مدیران کل و رئیس سازمان غذا و دارو صادر شود.

این کارشناس تصریح کرد: با توجه به تفاوت دیدگاه‌های دو دستگاه، معاونت حقوقی ریاست‌ جمهوری از جهت ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های دولتی به این موضوع وارد شد و اعلام کرد که مصوبه سازمان غذا و دارو مغایر با مصوبات قبلی در این زمینه است و نیاز به اصلاح دارد.

وی یادآور شد: معاون حقوقی رئیس جمهور تاکید کرده است که مجوز فعالیت این پلتفرم‌ها باید به صورت الکترونیکی از طریق درگاه ملی مجوزها صادر شود.

وی در توضیح دیدگاه دو دستگاه بیان کرد: هیج نهادی با فعالیت این سکوها مخالف نیست و اختلاف نظر تنها بر روی شیوه راه‌اندازی آنها است.

بهرامی ادامه داد: پیش‌تر نیز کمیسیون اصل 90 پیگیر این موضوع بود و طی نامه‌ای به وزیر بهداشت اعلام کرد که ضابطه جدید سازمان غذا و دارو باید اصلاح شود.

بهرامی با اشاره به مزایای این سکوها در حوزه سلامت خاطر نشان کرد: این پلتفرم‌ها قرار نیست جای داروخانه را بگیرند، بلکه در حالی که می‌توانند مسیر تسهیل دسترسی مردم به داروها را فراهم کنند، قادرند در این حوزه شفافیت ایجاد ‌کنند و به عنوان عامل نظارتی سازمان غذا و دارو و نهاد بهداشتی نیز عمل کنند.

این کارشناس حوزه اقتصاد دیجیتال خاطر نشان کرد: این پلتفرم‌ها می‌توانند زمینه‌ای را فراهم کنند که داروهای بدون نسخه عرضه نشود. این امر برای داروهای ممنوعه که در شبکه‌های اجتماعی به راحتی معرفی و عرضه می‌شوند، مهم است؛ چرا که امکان رصد و نظارت عرضه این نوع داروها را فراهم خواهد کرد.

بهرامی اظهار کرد: فردی نسخه‌ای از پزشک دارد و برای یافتن داروهای خود به داروخانه‌ها مراجعه می‌کند که ممکن است داروخانه آن دارو را نداشته باشد و یا طرف قرارداد با بیمه بیمار نباشد، لذا این پلتفرم‌ها امکانی را فراهم می‌کنند که بیمار بتواند داروخانه مورد نظر را پیدا کند.

ارتباط فردا: طبق «تبصره دو ماده هشت آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین در حوزه سلامت که به تصویب هیات وزیران رسیده است، وزارت بهداشت مکلف شده با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، زمینه عملیاتی‌شدن توزیع دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی را فراهم کند. در همین تبصره آمده است که دستورالعمل آن باید ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه توسط وزارت بهداشت و با همکاری وزارت ارتباطات تدوین و ابلاغ شود.

سکوهای آنلاین توزیع دارو (Online Pharmacy Platforms) یکی از راهکارهای نوین برای دسترسی آسان و سریع به خدمات دارویی هستند. این سکوها با استفاده از فناوری‌های دیجیتال، فرآیند خرید و دریافت دارو را ساده‌تر کرده‌اند و برای بیماران، پزشکان و داروخانه‌ها ارزش افزوده ایجاد می‌کنند. «دسترسی آسان‌تر به داروها»، «صرفه‌جویی در زمان»، «پیگیری و مدیریت نسخه‌ها»، «شفافیت قیمت‌ها» و «ارائه اطلاعات دقیق» از مزایای این سکوها به شمار می‌رود.

این در حالی است که در ایران، هر چند آمار دقیقی از تعداد سکوهای آنلاین توزیع دارو به‌طور رسمی اعلام نشده است، ولی چندین پلتفرم معتبر در این حوزه فعالیت می‌کنند. این پلتفرم‌ها خدماتی مانند مشاوره پزشکی آنلاین و تسهیل در فرآیند دریافت دارو را ارائه می‌دهند و با توجه به سرعت فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی و سهولت در کسب و کارها همچنان شرکت‌های فعال فناور و استارت‌آپی در این حوزه همچنان در کوچه پس کوچه‌های دستورالعمل‌ها و ابلاغیه‌ها منتظر مانده‌اند تا بتوانند با کسب مجوزهای رسمی از سازمان غذا و دارو به حیات خود ادامه دهند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا