اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت

قاچاق علنی تنباکو؛ مصرف به ۱۲ هزار تن رسید


به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا تاجدار رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی امروز در نشست خبری اظهار کرد: بر اساس آمار مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه، ۵۳ میلیارد و ۱۷۴ میلیون نخ سیگار تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال رشد ۱۶ درصدی را نشان می‌دهد. در این مدت حدود ۷۴۱ تن تنباکو معسل تولید شده که بیانگر کاهش ۷۲ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال است.

وی افزود: تعداد واحدهای تولید سیگار و تنباکو در هشت ماهه امسال به ترتیب ۱۸ و ۶۵ مورد بوده که در هشت ماه ۱۴۰۲ تعداد این واحدها، به ترتیب ۱۷ و ۵۱ کارخانه بوده است. نکته جالب توجه آنکه تعداد واحدهای تولیدی در تنباکو معسل رشد ۱۸-۱۷ درصدی داشته، اما تولید از ۱۹۱۵ تن به ۷۴۲ تن رسیده است.

رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی تصریح کرد: همچنین در ۸ ماهه امسال از واحدهای تولیدی ۱۷ مورد نمونه‌گیری شده و ۱۹ مورد بازدید نیز از طریق ستاد اتفاق افتاده است.

تاجدار عنوان کرد: طبق آمار، روزانه چهار نخ سیگار به ازای هر نفر در کشور مصرف می‌شود که بخش بیشتر آن قاچاق است.‌

قاچاق علنی تنباکو؛ مصرف به ۱۲ هزار تن رسید

قاچاق علنی تنباکو

وی در ادامه اظهار کرد: تولید تنباکو معسل چندان کار پیچیده‌ای نیست و نیاز به تجهیزات و ماشین‌آلات خیلی حرفه‌ای ندارد و در یک فضای محدود و با سرمایه به طور مثال ۵۰۰ میلیون تومانی هم می‌توان کارخانه راه انداخت و تا ۲۰۰ میلیارد تومان هم امکان سرمایه‌گذاری برای تولید داخلی وجود دارد. اما متأسفانه عوارض و مالیاتی که مصوب و ابلاغ شده شرایط را پیچیده کرد.

تاجدار اضافه کرد: تولیدکنندگان داخلیِ تنباکو معسل با نشان‌های ایرانی، ۴۰ درصد ارزش افزوده باید بپردازند و دو درصد هم حق انحصار می‌پردازند. تولیدکنندگان داخلی با نشان بین‌المللی، ۵۵ درصد به اضافه مالیات و دو درصد حق انحصار (۵۷ درصد در مجموع) مالیات ارزش افزوده و حق انحصار پرداخت می‌کنند.

وی افزود: علاوه بر این، مالیات دیگری هم در قالب برنامه توسعه هفتم مصوب شد که به مالیات گرمی برای تنباکو معسل معروف است. برای هر بسته تنباکو معسل، امسال ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان (به ازای هر ۵۰ گرم تنباکو معسل) مالیات در نظر گرفته‌اند. بر این اساس اگر قیمت تمام شده یک بسته تنباکو برای واحد تولیدی ۱۰ هزار تومان باشد، ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان مالیات باید بپردازد و تقریباً ۶۰۰۰-۵۰۰۰ تومان هم مالیات درصدی (گرمی) محاسبه می‌شود.

این مقام صنفی گفت: بنابراین یک بسته تنباکو معسل، تنها ۳۰ هزار تومان در مجموع مالیات دارد که با کف قیمت تمام شده ۱۰ هزار تومان، در بازار باید حداقل ۴۰ هزار تومان عرضه شود؛ این درحالیست که در بازار تنباکوی معسل از بسته ۲۰ هزار تومان تا ۴۵ هزار تومان می‌بینیم!

وی با بیان اینکه قانونی مصوب کرده‌اند که به هیچ عنوان امکان اجرا ندارد، تصریح کرد: فضایی ایجاد شده که در ۹۵-۹۰ درصد موارد خلاف قانون عمل می‌شود و آمار هم به وضوح این موضوع را نشان می‌دهد؛ اینکه ۱۹۱۵ تن در هشت ماهه اول سال ۱۴۰۲ تولید تنباکو معسل داشتیم اما علیرغم افزایش تعداد تولید کننده‌ها از ۵۱ مورد به ۶۸ مورد، تولید تنباکو معسل به ۷۴۱ میلیون رسیده است، این درحالیست که به هیچ عنوان کمبودی هم در بازار احساس نمی‌شود و تنباکو معسل به‌وفور در بازار موجود است؛ چه اتفاقی افتاده است؟ دور زدن قانون و قاچاق از این واضح‌تر؟!

رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی افزود: با توجه به تصویب این مالیات‌ها و عوارض، شرکت‌های معتبری که در کشور سرمایه‌گذاری کرده بودند و با برندهای اصلی در ایران تولید می‌کردند، تعطیل کرده‌اند، اما برندها و محصولاتشان کماکان در بازار موجود است.

وی تصریح کرد: در واقع بخشی تعطیل کرده و سرمایه خود را به کشورهای همسایه منتقل کرده‌اند و آنجا تولید / واردات و سپس وارد ایران می‌کنند؛ به طور مثال این شرکت‌ها سرمایه خود را به امارات یا عراق منتقل کرده‌اند و مازاد نیاز آن کشور، تولید یا واردات می‌کنند، سپس سرریز آن‌ها را از مبادی غیرقانونی وارد ایران می‌کنند؛ هیچگونه عوارض و مالیاتی هم نمی‌پردازد. برخی هم که نمی‌خواستند این اقدام غیرقانونی و دور زدن را داشته باشند، کلاً واحد خود را تعطیل کرده‌اند.

این مقام صنفی میزان مصرف تنباکو در کشور را ۱۲ هزار تن در سال عنوان کرد و افزود: تولید واحدهای داخلی ۷۴۱ تن و واردات قانونی صفر است؛ بقیه محصول مورد نیاز تأمین مصرف بازار از طریق قاچاق انجام می‌شود که نظارتی نیز بر آن وجود ندارد.

تاجدار گفت: قانونگذار تحت تأثیر وزارت بهداشت و درمان سیاست‌هایی اعمال می‌کند که نتیجه آن ورود کالاهای قاچاق به بازار می‌شود.

وی همچنین تاکید کرد: هر چند سیگار حرارتی آسیب کمتری نسبت به سیگارهای سنتی دارد ولی نباید جلوی واردات قانونی گرفته شود، این امر باعث شده تا بازار کامل در اختیار قاچاقچیان باشد.

تکمیل می شود…



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا