اقتصادی > عمران و اشتغال

هدف‌گذاری ترانزیت ۱۵میلیون تنی میان ایران و آذربایجان در افق ۵ ساله


ارتباط فردا: شانزدهمین اجلاس مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان با حضور فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی و شاهین مصطفی اف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان امروز برگزار شد و کشورهای ایران و آذربایجان در موضوعات مختلفی از جمله حمل و نقل، نفت و گاز، انرژی، آب و کشاورزی و … به تفاهماتی دست یافتند.

فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در مراسم امضای تفاهم نامه با طرف آذربایجان به این تفاهمات اشاره کرد و گفت: تفاهم شد که هرچه سریعتر برای تجارت ترجیحی اقدامات لازم صورت گیرد.

وی افزود: در موضوعات دیگری از جمله حمل و نقل جاده ای و ریلی نیز تفاهماتی صورت گرفت. همچنین قرار است سازمان های هواپیمایی دو کشور در مورد افزایش پروازهای میان دو کشور اقدامات لازم را انجام دهند.

وزیر راه و شهرسازی افزود:موقعیت کشور آذربایجان بین روسیه و ایران است و تفاهمات سه جانبه به ارتقای کیفیت و ترانزیت کالا با افق ۱۵میلیون تن در بازه زمانی ۵ سال کمک می کند.

وی اضافه کرد:در حوزه های آب، انرژی ،نفت و گاز، کشاورزی و فناوری های نوین نیز تفاهماتی حاصل شد.

صادق با اشاره به اینکه امیدوارم این نشست سرآغاز فصل جدیدی از همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور دوست و همسایه باشد، گفت: توسعه روابط دو کشور در همه زمینه ها و رفع هرگونه موانع در مسیر همکاری در دستور کار جدی دولت دکتر پزشکیان قرار دارد.

وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: در همین راستا خوشحالم که بعد از وقفه طولانی بیش از سه سال که به دلایل مختلف پیش آمده بود، توانستیم شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را با موفقیت در تهران برگزار کنیم. امیدوارم با پیگیری توافقات و تفاهمات به عمل آمده در حوزه های حمل و نقلی امور گمرکی انرژی نفت و گاز برق، آب، امور بانکی و تجارت ترجیحی سرمایه گذاری و…. باب همکاری های جدید میان دو کشور گشوده شود و شاهد توسعه بیش از پیش روابط و مناسبات تجاری دو کشور باشیم.

رییس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان در ادامه بیان کرد: حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۲۳ برابر با ۴۸۷ میلیون دلار بوده است که صادرات جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان ۴۷۳ میلیون دلار و واردات ایران از آذربایجان ۱۴ میلیون دلار بوده است. همچنین حجم کل مبادلات تجاری دو کشور در ۱۱ ماه، ۲۰۲۴ برابر ۵۸۳ میلیون دلار بوده که از این میزان, صادرات ایران به آذربایجان ۵۷۰ میلیون دلار و واردات ایران از آذربایجان ۱۲/۹ میلیون دلار بوده است.

صادق تصریح کرد: ظرفیت های تجاری دو کشور بیش از این مقدار است و باید هدفگذاری مناسبی در حوزه تجاری بین دو کشور در یک افق ۵ ساله برای نیل به رقم ۱۰ میلیارد دلار تجارت بین دو کشور صورت بپذیرد در همین راستا پیشنهاد می کنم نقشه راهی برای نیل به این هدفگذاری توسط دو طرف تهیه و تدوین و طی آن مذاکرات مربوط به نهایی سازی موافقتنامه تجارت ترجیحی بین دو کشور هر چه سریعتر از سر گرفته شود تا بدین ترتیب شاهد گسترش حجم مناسبات تجاری بین دو کشور باشیم.

وی با اشاره به ظرفیت های همکاری در حوزه ترانزیت میان دو کشور گفت: هرچند در سالهای اخیر برای ارتقای این بخش از روابط اقدامات خوبی صورت گرفته ولی ظرفیت دو کشور در حوزه حمل و نقل جاده ای، ریلی، هوایی و دریایی بسیار بیش از میزان فعلی است.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: در عین حال مشکلاتی در حوزه ترانزیت دو کشور وجود دارد که باید با برگزاری کمیته جامع حمل و نقلی و هم اندیشی کارشناسان مربوطه در دو کشور برای آنها چاره اندیشی شود.

صادق با بیان اینکه پل دوم آستاراچای در سال گذشته افتتاح شد، گفت: که به نوبه خود گام مهمی در توسعه حمل و نقل دو کشور محسوب می‌شود. همچنین پل اتومبیل رو مرزی بر روی رودخانه ارس در منطقه کلاله پیشرفت مناسبی داشته و امیدوارم احداث این پل در ماههای ابتدایی بهار ۱۴۰۴ به اتمام برسد. پروژه جاده آغبند به سمت نخجوان از طریق مرز جلفا در دست احداث است.در همین راستا پایانه ریلی آستارا از جمله دیگر پروژه های مهم حمل و نقلی است که میبایست با اهتمام دو کشور پیگیری های لازم در مورد رفع موانع و مشکلات آن و بهره برداری کامل از ظرفیتهای ترانزیتی آن صورت پذیرد.

صادق خاطرنشان کرد: در راستای توسعه ظرفیت‌های ترازیتی دو کشور برگزاری نشست سه جانبه وزراء حمل و نقل بین ایران آذربایجان، روسیه به منظور فعالسازی کریدور شمال – جنوب با هدفگذاری ۱۵  میلیون تن در این کریدور از ترتیبیات مهم منطقه ای محسوب می‌شود و امیدوارم هر سه کشور در نشستی که مقرر است در تاریخ ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵ در مسکو برگزار شود به ساز و کارها و تفاهمات مناسبی جهت توسعه فعالیتهای ترانزیت در چارچوب کریدور شمال – جنوب دست یابند.

وی با اشاره به سایر بخش های همکاری دو جانبه گفت: در حوزه انرژی که یکی از حوزه های راهبردی در همکاریهای دو کشور محسوب می شود امیدوارم مسائل مربوط به حوزه برق و آب توسعه یابد. طرح یکسان سازی شبکه های برق برای ترانزیت برق نیز از دیگر برنامه های مشترک دو طرف است که لازم است دو طرف در خصوص رفع موانع پیش روی آن به راهکار مناسبی دست یابند.

رییس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان خطاب به رییس آذری این کمیسیون گفت: در حوزه همکاری های دو کشور در حوزه نفت و گاز ظرفیت‌های قابل توجهی بین دو کشور وجود دارد. در همین راستا پیشنهاد می کنم همانگونه که جنابعالی در سفر سه ماه قبلتان به تهران در ملاقات با وزیر محترم نفت جمهوری اسلامی ایران تاکید کردید هر چه سریعتر کارگروه مشترک دو کشور به منظور بررسی زمینه های مشترک همکاری تشکیل شده و نقشه راه همکاریهای دو کشور در حوزه های نفت و گاز تهیه و تدوین شود.

وی عنوان کرد: توسعه تجارت دو کشور نیازمند ارتقاء روابط بانکی است و چاره اندیشی برای حل مشکلاتی که به دلیل محدودیتهای بین المللی بوجود آمده ضروری به نظر میرسد. ارزیابی ما این است که زمینه های همکاری بانکی مناسبی در این حوزه بین دو کشور وجود دارد. در همین راستا ایجاد ساز و کارهای مناسب جهت توسعه همکاری های بانکی دو کشور همچنین رفع برخی محدودیت ها ضروری است.

صادق با بیان اینکه در حوزه گردشگری ظرفیتهای بسیار مهمی بین دو کشور وجود دارد و می‌بایست با برگزاری نشست ها و کمیته های تخصصی بین دو کشور این ظرفیتهای مهم را توسعه دهیم، گفت: دیگر حوزه های اقتصادی از جمله همکاریهای نمایشگاهی همکاری در زمینه مناطق آزاد تجاری و اقتصادی بهداشت و درمان آموزش حوزه های فرهنگی و اجتماعی ورزش و امور جوانان همکاریهای دانشگاهی رسانه های جمعی همگی از موضوعات مهم همکاری بین دو کشور هستند و از ظرفیت های قابل توجهی برای ارتقاء روابط بین دو کشور برخوردارند و امیدوارم با همکاری بخشهای تخصصی دو کشور شاهد توسعه این ظرفیت ها باشیم.

در ادامه شاهین مصطفی‌اف نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان به توسعه روابط تجاری بین دو کشور بسیار علاقه‌مند هستند و امضای تفاهم‌نامه امروز نشان داد که دو کشور به دنبال توسعه ترانزیت در کریدور شمال- جنوب و شرق-غرب هستند.

وی افزود: جمهوری آذربایجان برای توسعه فعالیت‌ها و همکاری‌ها در کریدور شمال- جنوب اهمیت زیادی قائل است. لذا در این مسیر تکمیل پل آستارا در کنار دریای خزر و توسعه همکاری های ریلی ثمرات زیادی برای دو کشور خواهد داشت.

معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان افزود: سه کشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان به دنبال توسعه روابط تجاری با یکدیگر هستند و توسعه همکاری‌های دو جانبه نیز به نفع مردم دو کشور است، به همین دلیل این همکاری‌ها برای ما بسیار سودمند است.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا