قربانیان جنگ جدید ترامپ | ترامپ شمشیر را از رو بست
به گزارش همشهری آنلاین،کانادا، مکزیک و چین نخستین کشورهایی هستند که طعم تعرفهگذاریهای ترامپ را خواهند چشید، اما کارشناسان معتقدند که این رویکرد ترامپ به این ۳کشور ختم نمیشود و بهزودی حتی متحدان اروپایی آمریکا را نیز دربرخواهد گرفت.
در همان روزهای نخست ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، وعده رئیسجمهور آمریکا برای اعمال تعرفههای سنگین علیه کشورهایی که تراز تجاری آمریکا با آنها منفی است آغاز شده و فعلا کانادا، مکزیک و چین براساس دستور اجرایی که ترامپ امضا کرده مشمول تعرفههای سنگین شدهاند؛ البته در مورد مکزیک فعلا ترامپ اعمال تعرفهها را برای مذاکره با مقامات این کشور تا یکماه تعلیق کرده و چینیها نیز خواستار مذاکره برای تعرفهها شدهاند، اما درنهایت این پرسش مطرح است که ماجرا به کجا خواهد کشید و اقتصاد جهان در مواجهه با جنگ تعرفهای ترامپ چه خواهد کرد؟
تقویت آمریکا با تضعیف شرکا
نکته قابلتوجه این است که ترامپ با هدف قدرتمندتر کردن آمریکا و ثروتمندتر کردن آمریکاییها جنگ تعرفهای را آغاز کرده و گرچه به اثرات دردناک این تعرفهها برای مردم آمریکا هم اعتراف کرده، اما میخواهد از این مسیر، تولید داخلی و اشتغال را تقویت کند.
این سیاست ترامپ که زیر سایه آمریکاپرستی و ملیگرایی در حال اجراست، در دوره قبلی ریاستجمهوری ترامپ علیه چین اجرا شد و تعرفه ۲۵درصدی وضع شده علیه محصولات چینی، هنوز هم اعمال میشود. فارغ از اینکه چینیها چگونه با این سیاست کنار آمدهاند، رقابت تولیدکنندگان و صنایع آمریکایی با کالاهای چینی تسهیل شده و آنها سود بیشتری به جیب زدهاند؛ هرچند که بخش عمده این سود از جیب مصرفکنندگان کالاهای چینی در آمریکا تأمین شده است.
آتش در بازار پنبه
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین با اشاره به اینکه چینیها در دوره قبل تعرفه ۲۵درصدی ترامپ را چاره کردند، میگوید: چینیها از مدتها قبل خود را برای اعمال تعرفه جدید از سوی ترامپ آماده و حتی برای سناریوهای بالاتر از ۱۰درصد نیز برنامهریزی کرده بودند، اما در مورد کانادا و مکزیک که شرکای تجاری بزرگ آمریکا محسوب میشوند، تعرفه ۲۵درصدی میتواند برای این دو کشور چالشساز باشد.
مجیدرضا حریری در گفتوگو با همشهری، میافزاید: اثرات این جنگ تعرفهای، عمدتا دامنگیر کانادا و مکزیک خواهد شد، اما نکته قابلتوجه این است که آنچه امروز متوجه همسایگان و شرکای آمریکا شده به اروپا هم قابل تسری است.
پردهبرداری از شعارهای لیبرالیسم
یکی از مواردی که از نظر حریری میتواند بهدنبال جنگ تعرفهای گسترده ترامپ پررنگ شود، این است که چنین کاری بهخصوص با سرایت به اروپا، بحث سردمداری آمریکا در اقتصاد آزاد و رقابتی و شعارهای لیبرالیسم را مخدوش میکند و این موضوع درمجموع به زیان آمریکا و به نفع اقتصاد جهانی است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین میگوید: آنهایی که در کشورهای دارای اقتصاد کوچکتر، بیش از حد سینهچاک تئوری بازار آزاد شده بودند، متوجه میشوند که آمریکا هر جا که منافع داخلی خودش اقتضا کند، بهراحتی از شعارهای لیبرالیسم عقبنشینی میکند و تجارت آزاد را نیز بیخیال میشود. به عقیده حریری، این موضوع در سالهای بعد، تضعیف هژمونی دلار در جهان را بیشازپیش تسریع میکند.
نتیجه جنگ تعرفهای آمریکا و چین برای ایران
رئیس اتاق مشترک ایران و چین، میگوید: نتیجه این جنگ تعرفهای و کنشها و واکنشهای بین چین و آمریکا فعلا نامشخص است، اما اگر روزی این درگیریها بالا بگیرد، به نفع شرایط فعلی ایران خواهد بود. به عقیده حریری، این درگیریها میتواند با تضعیف شراکتهای اقتصادی چین و آمریکا، به نادیده گرفتن بیشتر تحریمهای ایران از جانب شرکتهای چینی و کمرنگشدن منع ذهنی آنها برای همکاری با ما منجر شود.
او با تأکید بر اینکه همه این مسائل در حد فرضیه است و در عمل میتواند بهشدت متفاوت باشد، میافزاید: ترامپ هنوز ابعاد تاریک زیادی دارد و باید منتظر ماند تکلیف سیاست ترامپ برای خاورمیانه، ایران، روسیه و… مشخص شود، اما درمجموع، تنشهای اقتصادی که ترامپ با شرکا و حتی متحدانش ایجاد میکند، به نفع ایران است.
چین بعد از تحمل تعرفه ۲۵درصدی دوره اول ترامپ، حالا با افزایش ۱۰درصد دیگر به تعرفههای تجاری برای صادرات به آمریکا مواجه شده است.
جنگ تجاری با صادرکنندگان غذا به آمریکا
یک روی سکه جنگ تعرفهای ترامپ، این است که این کشورها بخش قابلتوجهی از تأمین امنیت غذایی آمریکا را بر عهده دارند و در حقیقت جنگ تعرفهای ترامپ با آنها با پذیرش ریسک بالایی انجام شده است. براساس آمارهای رسمی آمریکا در سال 2024، مکزیک، کانادا و حتی چین، جزو 3تأمینکننده اصلی اقلام غذایی در آمریکا هستند و حالا قرار است این موادغذایی از کانادا و مکزیک 25درصد و از چین 10درصد گرانتر بهدست مصرفکنندگان آمریکایی برسد.